Co warto wiedzieć o miodzie lawendowym?
2016-12-06Już naszym babciom i nie tylko znane było leczenie miodem. Apiterapia - czyli leczenie miodem - jest już w użyciu od wieków. I trudno dziwić się jej popularności, gdyż zdrowa słodycz miodu zachęca do spożycia niejednego chorego, któremu brakuje apetytu.
Miody oprócz różnic smakowych i zapachowych różnią się pomiędzy sobą również właściwościami. Są doskonałym środkiem prozdrowotnym, który stosuje się nie tyko na zwykłe przeziębienie. Miód lawendowy, jak wskazuje jego nazwa, wytwarzany jest w oparciu o zebrany nektar z kwiatu lawendy. Zawiera on wiele olejków eterycznych, dzięki którym wykazuje właściwości antyseptyczne (czyli odkażające), hipotensyjne (pomaga obniżać ciśnienie), a także te typowe dla lawendy - którą tak często używamy, gdy mamy problemy ze snem - czyli uspokajające.
Miodu lawendowego możemy z powodzeniem używać wtedy, gdy chcemy nieco wzmocnić działanie tabletek uspokajających, czy też herbatek ziołowych. Ze względu na swoje odkażające właściwości będzie również nieocenioną pomocą w leczeniu przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych. Sprawdzi się również wtedy, gdy cierpimy na choroby układu trawiennego. Rany i ukąszenia smarowane miodem będą szybciej się goić.