Żeń szeń nazywany jest przez Chińczyków korzeniem życia, stosują go na wszystkie możliwe dolegliwości. To właśnie szerokie zastosowanie spowodowało, że uprawiany jest w większości państw Azji wschodniej.
To dziwna roślina, która puszcza pojedynczą łodygę z jednym liściem. Dopiero po ok. 10 latach roślina wypuszcza więcej liści. Żeń szeń rośnie dziko, ale także jest uprawiany na plantacjach. Jego wymagania są bardzo duże. Lubi żyzną i przepuszczalną glebę o lekko kwaśnym odczynie. Nie toleruje nasłonecznienia, dlatego na plantacjach musi być zabezpieczany promieniami słonecznymi. W okresie łagodnych zim musi być chroniony przed wilgocią.
Przez Chińczyków stosowany jest od 4000 lat na różne choroby. O nadzwyczajnych właściwościach korzenia decyduje jego wyjątkowy skład. Żadna inna roślina nie zawiera ponad 200 substancji aktywnych, pozytywnie wpływających na funkcjonowanie ludzkiego organizmu.
Najważniejsze właściwości żeń-szenia:
• poprawia pracę serca – obniża poziom cholesterolu, pobudza pracę serca, ma działanie przeciwzakrzepowe,
• wspomaga leczenie cukrzycy – obniża poziom cukru,
• zwiększa potencję u kobiet i mężczyzn - żeń szeń czerwony z Korei,
• poprawia pamięć,
• zmniejsza uczucie zmęczenia,
• wzmacnia zdolności obronne organizmu.
Żeń szeniowi przypisuje się jeszcze wiele innych właściwości ale nie zostały one jeszcze potwierdzone. Chętnie wykorzystywany jest przez przemysł kosmetyczny.