Zastosowanie owoców cytrusowych w diecie

2013-01-29

Owoce cytrusowe są smaczne, zdrowe i ogólnodostępne. Ich zakup nie wiąże się dziś ani z koniecznością ponoszenia dużych kosztów finansowych, ani z długimi poszukiwaniami, najwyższy więc czas, abyśmy zdecydowali się na wprowadzenie cytrusów do naszej diety. Bardziej niż pewne jest to, że nie będziemy tego żałowali.

Lista zalet owoców cytrusowych jako elementów naszej codziennej diety jest wyjątkowo długa, na szczególną uwagę zasługuje przy tym to, że, z nielicznymi wyjątkami, cytrusy są niskokaloryczne. Można wprowadzać je do naszego menu jako element śniadania lub podwieczorku, bez żadnych wyrzutów sumienia możemy jednak również podjadać je między posiłkami. Nie zaokrąglimy się z powodu tego nawyku, a jednocześnie dostarczymy naszemu organizmowi niezbędnej mu energii.

Niewielka ilość kalorii nie jest jednak jedynym argumentem przemawiającym za tym, aby jeść cytrusy, ich zwolennicy zwracają bowiem uwagę i na to, że cytryny, pomarańcze i owoce kiwi są wyjątkowo bogate w witaminy. Na szczególną uwagę wydaje się zasługiwać w tym kontekście witamina C, która wzmacnia odporność i poprawia samopoczucie, wcale nie mniejsze znaczenie ma jednak również to, że cytrusy posiadają w swoim składzie duże ilości wody. To właśnie ona przyspiesza proces oczyszczania organizmu poprzez wypłukiwanie z niego toksyn, ona też przyczynia się do tego, że sięgając po cytrusy nie odczuwamy dużego pragnienia.

Osoby, które chcą wzbogacić swoją dietę o cytrusy nie powinny tego żałować, warto jednak pamiętać o tym, że nie wszystkie owoce cytrusowe są sobie równe. Choć mówi się o ich właściwościach prozdrowotnych, te ostatnie objawiają się wyłącznie w przypadku owoców w swojej naturalnej postaci, jeśli bowiem sięgamy po cytrusy z puszki możemy mieć pewność, że nasz organizm wzbogaci się przede wszystkim o cukier i dużą liczbę kalorii.